V soboto, 13. 10. 2018, smo se s planinskim krožkom odpravili na Soriško planino. Sicer naj bi na izlet šli že en teden prej, vendar smo ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili, kar pa se je zaradi prekrasnega vremena izkazalo za dobro odločitev.

Dan smo pričeli z dokaj dolgo vožnjo proti Bledu, Bohinjski Bistrici in Soriški planini. Seveda smo se, kot je že tradicija, med potjo zabavali s kvizom in se tako tudi nekaj naučili.

V Bohinjski kotlini nas je pričakala megla, vendar je ta že ob vožnji do Soriške planine izginila in iz avtobusa smo stopili v prekrasen sončen dan. Po krajših pripravah smo se podali na pot in že ob poti do prvega vrha z imenom Možic smo morali raziskati en bunker, katerih smo kasneje našli še kar nekaj in si jih seveda ob pomoči baterijskih svetilk ogledali. Vrh Možica je v bistvu vrh bunkerja, na katerem smo se fotografirali in z njega občudovali kar dve naši jezeri, Bohinjsko in Blejsko. Bunkerji, katerih po vrhovih Soriške planine ne manjka, so ostanki rapalske meje. Z Možica smo se odpravili še na Slatnik, Lajnar in nekateri še na Dravh. Z vseh vrhov so se nam odpirali prelepi pogledi v vse smeri. Triglav pa smo lahko občudovali kar ves dan.

Dan smo zaključili v Litostrojski koči, kjer smo se okrepčali vsak po svojih željah. Sledila je še pot domov, ki je bila zaradi zaprte avtoceste skozi Trojane časovno bistveno daljša, kot smo pričakovali. Seveda pa smo se ustavili tudi v Trojanah in se posladkali s krofi.

Stanka Hebar, prof.