Skupina ljubiteljev živali iz Živalovarstvenega krožka se je v petek pred jesenskimi počitnicami odpravila na ogled razstave malih pasemskih živali, ki jo je letos že 22. leto zapored v Ormožu pripravilo Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Ormož. Člani društva so se prijazno odzvali na našo prošnjo o vodenem ogledu razstave in tako nas je njihov član Božo za celo šolsko uro popeljal med razstavne kletke, kjer smo izvedeli ogromno zanimivosti predvsem iz sveta pernatih ljubljencev. Največja atrakcija med pticami so bili zagotovo golobi, ki so nas navdušili z dejstvom, da se lahko brez težav vrnejo domov, zato so golobe pismonoše nekoč uporabljali tudi v vojni, saj so lahko prenašali življenjsko pomembna sporočila tudi nekaj sto kilometrov daleč. Naša pozornost pa se je seveda ustavila pri lastniku kač, ki nam je svojega krotkega kraljevega pitona dovolil pocrkljati. Seveda so se vsi učenci gnetli pred objektivom fotoaparata, saj so želeli dokazati, da je strah pred kačami le predsodek, ki hladnokrvnim lepoticam dela le škodo.

Razstavo smo zapustili polni lepih vtisov, Društvu gojiteljev malih pasemskih živali Ormož pa se najlepše zahvaljujemo za vso prijaznost, predvsem pa za širokogrudni sprejem, saj so skupini mladih živalovarstvenikov nazadnje omogočili prost vstop na razstavo.

 

Že drugo leto zapored smo se pri Živalovarstvenem krožku zaradi zanimanja otrok odločili izvesti »Kužkovanje«. Počitniški ponedeljek nam ni obljubljal lepega vremena, a nazadnje smo imeli veliko srečo, saj je bilo naše druženje s kužki obsijano s soncem.

Zbralo se nas je več kot 20, med nami pa je bilo 10 kužkov, zato smo se najprej podali na skupen sprehod skozi ormoški park. Tako smo se razgibali, kužki pa sprostili in spoznali. Naše druženje smo nadaljevali pred šolo, kjer smo najprej med seboj pozdravili kinologinjo Petro Pleh, vzrediteljico pasme aljaški malamut in inštruktorico v pasji šoli. Pogovarjali smo se o pasmah psov, o osnovni poslušnosti psa in o tem, kako poskrbeti, da bo psu ob nas lepo. Učiteljica Simona Brumen nas je naučila plesti pasje igračke iz starih majic, skupaj s kužki pa smo se razgibali še na poligonu, ki smo ga postavili pred šolo.

Druženje smo zaključili v prijetnem vzdušju, saj je stik z živalmi za otroke vedno blagodejen in pomirjujoč.

Veselimo pa se že novembrskega srečanja krožka, ki bo kakšen dan po pouku, vsebina pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

 

Tina Zadravec,

mentorica krožka