Učenci 9. razredov smo se v torek, 15. 1. 2019, odpeljali proti Ljubljani, saj smo imeli kulturni dan. Bogat program smo začeli z glasbeno prireditvijo Sprehod skozi zgodovino jazza, ki je potekal v Cankarjevem domu ob sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko. Povezovalec je bil Blaž Trček, dirigent pa Lojze Krajnčan (Dirigent Big Banda RTV Slovenija).

Jazz je nastal v 19. stoletju (v New Orleansu). Razvili so ga iz Afrike pripeljani črnci, ki so jih v Ameriki uporabljali kot sužnje. Črnci so namreč ob svojem delu, da bi si lajšali naporno delo in bolečine, peli in igrali. Danes izraz jazz pomeni improvizirano glasbo, ki uporablja evropske instrumente, hkrati pa združuje elemente evropske harmonije, afriške ritme in evropsko-afriške melodije. Z izvajanjem glasbe so nas glasbeniki pospremili skozi različne zvrsti jazza  (ragtime, dixieland, swing, be pop, cool jazz, modalni jazz, free jazz …). Slovensko popevko Nad mestom se dani ter ameriško popevko Sweet Georgia Brown nam je ob spremljavi orkestra predstavila vokalistka Nina Strnad.

Po jazz predstavi smo se odpravili na ogled Ljubljane ob vodenju  CŠOD. Ogledali smo si zgodovinsko in upravno-politično središče – maketo Emone, Emonca, sedež univerze, Narodno univerzitetno knjižnico, mestno hišo, Prešernov trg, Robbov vodnjak, Vodnikov trg, tromostovje ter druge znamenitosti Ljubljane. Nato smo se odpravili v parlament, kjer sta nas pričakala dva ormoška poslanca – Mojca Žnidarič in Aljaž Kovačič. Za spomin smo se z njima tudi fotografirali. V parlamentu smo si ogledali poslikave, ki predstavljajo zgodovino Slovencev, ogledali smo si tudi sejni dvorani državnega zbora in državnega sveta ter ponovili delovanje vej oblasti. Po ogledu parlamenta smo si ogledali še palače veleposlaništev in se počasi odpravili proti Ormožu.

                                                                       Zala Jurkovič (9. b) in Urška Pleger (9. a)

.