KULTURNI DAN II. VIO
4. in 5. razredi spoznavajo Franceta Prešerna

 
V petek, 7. 2. 2020, smo namenili kulturni dan Prešernu. Učenci 4.a razreda smo si ta dan naredili zelo zanimiv. Najprej smo si pogledali proslavo Z zamahom ptice neka roka slika. V njej smo nastopali tudi učenci krožka Drobtinice umetnosti. Kasneje smo se odpravili v računalniško učilnico in skozi igro še bolj spoznali Franceta Prešerna. S pomočjo računalniškega programa smo morali odgovarjati na vprašanja in na vsako vprašanje, če si seveda odgovoril pravilno, ti je France Prešeren podaril pet fig. Zelo je bilo zanimivo in poučno. Ko smo končali s spoznavanjem Prešerna, smo se lotili ustvarjanja. Izdelovali smo miselne vzorce in risali z ogljem.  Naredili smo tri zelo zanimive in estetske plakate ter jih razstavili. Ko smo končali z delom, smo si privoščili dobro kosilo in šli domov.
Imeli smo zelo lep dan o spoznavanju Franceta Prešerna.
Lili Kosec, 4. a

 

 

Tudi učenci 4.b smo spoznavali našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Izvedeli smo nekaj o njegovem življenju in ustvarjanju. Izdelali smo plakat, likovno ustvarjali in se preizkusili v pisanju pesmi.
Kamnito srce –
Utrinek
Ljubezni.
Trdnjava
Umetnosti,
Radost
Akord.
(Ana in Zala, 4.b)
                                                 
 Praznik kulture
 Rojevajo se pesmi, balade, soneti.
 Enkratno v venec objeti.
 Širitev misli, spoznanj v
 Eno pesem zajeti.
 Resnica pove, da
 Enkratnost umetnika
 Nikoli ne mine.
 (Alen L., Žana, Maj, Tia, 4.b)
Ta dan smo se naučili veliko novega, saj sem spoznaval KALIGRAFIJO. Z nekaj vaje sem prvič poskusil napisati Prešernovo Zdravljico. V drugem poskusu sem že pisal z zelo ozko pisavo. Uspelo mi je in ponosen sem bil nase. Sedaj moj zapis Zdravljice krasi našo učilnico. Ta dan mi je bil zelo všeč, saj sem se naučil nove, estetske pisave.
(David Jurčec, 5.b)

 

Četrtošolci in petošolci smo tudi likovno ustvarjali. Risali smo portret našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Zelo mi je bilo všeč, da smo risali z ogljem. Prinesla sem svoj kovček z ogljem, s katerim sem narisala zelo lepo risbo.
(Olivia Vočanec, 5.a)