KULTURNI DAN za 4. in 5. razred – filmska vzgoja

Ogled filma Deklica in lisica (Luc Jacquet, Francija, 2007)

Učenci so se na ogled filma pripravili z ogledom in spoznavanjem življenja divjih živali. Vsebino smo medpredmetno povezali z naravoslovjem in slovenščino ter se seznanili z okoljsko problematiko. Prizori v filmu, ki pričajo o neokrnjeni naravi v vseh letnih časih, so ne le privlačni za oko, ampak tudi budijo globok čustveni odziv. Govora je v filmu malo, nadomesti ga glasba, ki učinkovito odstira razpoloženje od mirnih do napetih in nevarnih trenutkov. Učenci so razmišljali o odnosu do narave in meja, ki jih ne smemo prestopiti. Ob vživljanju v vlogo glavne junakinje so nastali zapisi o lastnem odnosu do živali in njihovi vlogi v našem okolju. Nekateri učenci so zapisali tudi zgodbo ali pesem, drugi so izdelali filmski poster.                                                                                      

Vodja KD Breda Šandor

Ana Pajtler, 4. a

Živela je deklica po imenu Lila, ki je imela rada živali. Prijateljica je postala z lepo lisičko, ki ji je kmalu nadela ime Tita. Veliko sta se družili. Ko pa si je enkrat Lila zvila gleženj je morala biti vso zimo doma. Razmišljala je, če bo še kdaj videla svojo lisičko Tito. Ko  pa je bilo zime konec in je spet lahko šla ven, je šla iskat lisice. Skupaj sta se igrali, veselili, skakali, tekli… In nekega dne je lisička Tita Lilo peljala na kraj, kamor  je otrokom vstop prepovedan. Tam je Lila prespala celo noč. In ko jo je oče zjutraj našel, je dobila hišni pripor za kar dva tedna. Ko se je njen pripor iztekel, je lisica prišla domov k njej. Z Lilo sta se odpravili v njeno sobo. Kot pa vemo, lisice niso navajene biti  v hiši. Tita je skakala po sobi in ji razmetala in uničila celo sobo. Potem pa je skočila čez okno in okno se razbije.  Ko je Lila pritekla ven, je videla lisico prekrito s krvjo in vse je že kazalo, da je poginila. Potem pa se še enkrat srečata. Lila ugotovi, da ne more udomačiti divje živali.  In je vesela.

Lili Kosec

Deklica veliko o lisicah je prebrala,
nato pa na poti v šolo jo spoznala.

Želela jo je posvojiti
in se z njo spoprijateljiti.

Kmalu sta prijateljici postali
in vsak dan se igrali.

Lisica je tudi deklico obiskala,
 potem pa skozi okno je zbežala.
Ana Pajtler

Pouk sem imela, 
lisico objela,
se zavrtela in
v gozd poletela.

Na travniku pela, 
ob lisici vesela,
na začetku pa omedlela.
Vid Kukovec

Deklica Lila želi lisico udomačiti, se z njo spoprijateljiti. Jaz se ne vidim v njeni vlogi, saj se lisic bojim. To so živali, ki živijo v naših gozdovih. Najboljši del mi je bil, ko je lisica dobila mladičke. Film sporoča, da naj spoštujemo naravo in njene zakonitosti. Vsako živo bitje spada v svoj življenjski prostor.
Maruša Juršič

Da sta bili deklica in lisica prijateljici se mi je zdelo zelo lepo, ker je težko imeti divjo žival za prijateljico. Tudi jaz bi imela lisičko za prijateljico, ampak je to nemogoče, ker divja žival spada  v naravo. V filmu mi je bilo najbolj všeč, ko se je lisička na travniku igrala s svojimi mladički. Do narave in živali moramo biti prijazni.
Lana Kocjan

Deklica in lisica sta imeli zelo lep in zanimiv odnos. Jaz se vidim v njeni vlogi, ker imam psa in mačko in smo tudi zelo dobri prijatelji. Všeč mi je bilo, ko se je lisica igrala z mladički in ko jo je deklica rešila pred volkovi. Sporočilo filma je, da moramo spoštovati naravo in vsa živa bitja.
Nino Trstenjak

Vsaka žival, tudi udomačena ima svojo svobodo.
Tina Lukman